KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

BEZPIECZNY INTERNET

Od ponad roku zmagamy się z zupełnie nową rzeczywistością – pandemią. Koronawirus przewrócił nasze życie do góry nogami. Codzienność znacznie różni się od tego, co do tej pory wydawało się normą. Dziś pokój dziecka pełni funkcję klasy szkolnej, kanapa w salonie jest miejscem pracy zdalnej. Chcąc nie chcąc nawet najwięksi przeciwnicy cyfryzacji musieli się do niej przekonać.

Świat przeniósł się do sieci, w której uczymy się, pracujemy, robimy zakupy, spotykamy ze znajomymi, spędzamy wolny czas – co bez wątpienia niesie ze sobą mnóstwo korzyści, ale jak wszystko, ma także swoje wady. 

Jak zachować zdrowy umiar? Jak uniknąć niebezpieczeństw, które tak samo jak w realnym świecie pojawiają się w tym wirtualnym?

Przede wszystkim zadbajmy o swoją prywatność – nie podawajmy swoich danych osobowych, takich jak: imię, nazwisko, nr telefonu, PESEL, nr karty kredytowej czy adres domowy (chyba, że wcześniej zweryfikowaliśmy źródło, które wymaga od nas tego typu informacji). Nigdy nie pozwalajmy dzieciom, by robiły to bez kontroli rodzica czy osoby dorosłej.

Prawie każdy z nas posiada konto lub konta na portalach społecznościowych – to nic złego, wszyscy mamy potrzebę kontaktu z innymi, przynależności do grupy. Jeśli publikujemy w sieci swoje zdjęcia, zadbajmy, by widzieli je tylko nasi znajomi. Nie umieszczajmy w sieci zdjęć, które mogą nam zaszkodzić, wpłynąć negatywnie na nasz wizerunek (nie tylko dziś, ale także w perspektywie dłuższego czasu, bo jak wiadomo – w Internecie nic nie ginie!). W sytuacji, gdy zauważymy, że ktoś z naszych znajomych wstawił coś niepokojącego skontaktujmy się z nim w celu wyjaśnienia lub zgłośmy naruszenie odpowiednim organom, być może jest to akt cyberprzemocy, która w świetle prawa jest przestępstwem.

Każde urządzenie, za pomocą którego korzystamy z Internetu (tablet, laptop, etc.), powinno mieć zainstalowany program antywirusowy. Wirusy (podobnie jak sprawca całego zamieszania) mogą nie tylko trwale uszkodzić nasze sprzęty, ale również powodować stratę ważnych plików lub wyciek danych i haseł.

Bądźmy czujni w kontaktach z nieznanymi osobami. Przede wszystkim pamiętajmy, by mieć pod kontrolą z kim komunikują się nasze dzieci. Uczmy ich zasady, by nie umawiać się z nieznajomymi poza domem, chyba, że pod okiem kogoś dorosłego.

Nigdy nie otwierajmy podejrzanych załączników, nie korzystajmy z linków przesłanych przez obce osoby, nie otwierajmy maili, które wydają nam się dziwne. W wiadomościach wymienianych w mediach społecznościowych czy komunikatorach, a nawet mailach nie przesyłajmy haseł i kodów dostępu. Hakerzy tylko na to czekają, a konsekwencje mogą być opłakane.

Internet jest nieocenionym źródłem informacji, większości z nas zastąpił codzienną gazetę czy programy telewizyjne. Nie zapominajmy, że ktoś musiał się napracować, byśmy mogli z tego korzystać, szanujmy więc cudzą własność. Nie podpisujmy się pod czyimiś wypowiedziami, pracami. Uczmy dzieci, by korzystając z materiałów znalezionych w sieci zawsze podawały źródło ich pochodzenia, w przeciwnym razie to zwykły plagiat, kradzież, oszustwo. Weryfikujmy rzetelność informacji, bo Internet to także wylęgarnia fake newsów, czyli wyssanych z palca informacji, które mają wprowadzić chaos i zamęt, a tego ostatniego mamy ostatnio zdecydowanie za dużo.

I najważniejsze! Starajmy się zachować zdrowy umiar, w miarę możliwości ograniczajmy korzystanie z Internetu do minimum. Dbajmy o relacje w prawdziwym świecie, wychodźmy na spacery, korzystajmy z coraz ładniejszej pogody. Pandemia w końcu minie, a my wrócimy do „normalnego świata”, który teraz, niestety, jest w stanie uśpienia.

Autor: mgr Claudia Spaleniak, psycholog